Startpagina

Orgelkring

Orgels

Agenda

Inspiratie

Pers

Links

Contact


Zomerconcert 9 juli 2011

Ons eerste concert op 9 juli j.l. door Wietse Meinardi en Berta van der Kolk in de Adventskerk was geslaagd: veel publiek en enthousiaste reacties en een zomerse sfeer.

Programma

Recensie van Peter Siebesma:

Het was een mooi concert gisteravond. De bijzondere opstelling voor publiek met voluit zicht op het orgel had iets onwennigs, alsof we met z’n allen van een laatste avondzonnetje zaten te genieten in onze strandstoelen. Genieten was het zeker. De combinatie van geheel andere repertoire met een ander gebruik van klavieren en pedaal en af en toe verrassende registraties gaf andere klankimpressies dan we van het orgel kenden; samen met fluit gaf dat soms een gevoel van: ‘Is dat ons orgel wel?’ Daarmee was op dit concert één van de doelstellingen van de pas opgerichte Orgelkring al meteen ‘gehaald’: bredere mogelijkheden van het orgel laten horen...

De registratie bij de eerste Prelude was een mooie binnenkomer, een quasi-plenum, zeer overtuigend en verfijnd. De bewerkingen van Sanderman waren me bekend, maar niet minder boeiend, je kon horen dat er goed aan geschaafd en gesleuteld was. Overtuigend gespeeld.

De Fantasie in d van Mozart op orgel vond ik verrassend. Mooi gespeeld en je zou bijna zeggen: voor orgel geschreven! Fijn dat de vertrouwde Mendelssohn het hart vormde. Ook muzikaal hoort zijn muziek m.i. in het centrum te staan, omdat er zoveel samenkomt (zowel wat ervoor als erna is gecomponeerd!). De Mozart-changes had ik eerder gehoord, ze boeiden me deze keer –tot mijn eigen verrassing- minder, eigenlijk alleen bij de eerste overgang naar de jazz-klanken en –ritmiek. De Popstücke van Schütz klonken fraai, de verfijnde registratiemogelijkheden van het orgel bleken ook hier. Hoogtepunt voor mij persoonlijk was het thema met variaties van Mozart voor orgel en fluit. De samenklank was prachtig. Over de registratie was hoorbaar nagedacht. Ik heb niet eerder fluit en orgel zo mooi samen gehoord. Voor de orgelkring Assen een mooie opsteker!

Voor de Adventskerk alweer een troef in het al zo kleurrijke en artistieke kaartspel.