Startpagina

Orgelkring

Orgels

Agenda

Inspiratie

Pers

Links

Contact


Jeugd-orgelconcours


8 jaar, en dan al op de orgelbank


Op zaterdag 13 oktober 2012 vond in kerkelijk centrum De Bron te Assen een orgelconcours voor jongeren plaats. Dit was in de stad het eerste orgelconcert in zijn soort. Er waren zeven deelnemers in de leeftijd variërend tussen 8 en 13 jaar. De één had al meer les gehad dan de ander maar dat mocht de pret niet drukken.

Met een grote schare supporters - ouders, broertjes, zusjes, opa’s oma’s en andere orgelliefhebbers – kwamen ze goed gemutst maar natuurlijk wel wat zenuwachtig binnen.

Na een eerdere kennismaking met het orgel kregen ze deze middag de gelegenheid om gedurende 8 minuten hun kunsten te laten horen.

Het bijzondere was dat slechts drie van de zeven deelnemers orgelles hadden. Drie waren pianoleerlingen, één speelde zowel orgel als piano en één bekwaamde zich op keyboard.

Spelen op een echt pijporgel was voor de meesten dan ook een sensatie. Daarbij hielp ook dat het door Orgelmakerij Steendam te Roodeschool gebouwde orgel een lichte aanslag heeft en daarom bij uitstek geschikt is voor een dergelijk concours.

De gespeelde stukken varieerden van Variations van Daniel Hellbach, Even Legato in Scale Playing van Jean Louis Gobbaerts, Pastorale van S. Boulay tot Ga voor goud van Philip Keveren. En heel toepasselijk werd tweemaal de Ode and die Freude van Ludwig van Beethoven ten gehore gebracht.

De jury, bestaande uit de bekende organisten en broers Euwe en Sybolt de Jong, bespraken na intern beraad de verrichtingen van elke deelnemer. Natuurlijk, tussen de organisten zat een groot verschil in leeftijd en leservaring en maakte dat de beoordeling in dat opzicht minder gemakkelijk. Maar alle deelnemers kregen veel lof toegezwaaid. En… het verzoek om zich over een paar jaar weer te laten horen om zo hun vorderingen te demonstreren. Uiteindelijk koos de jury nu voor het beste spelresultaat.

Tot winnaar werd uitgeroepen Alex van den Hende, 13 jaar, pianoleerling van Jeanet Stratingh.  Hij speelde - alsof hij al jaren orgelles had - mooi legato. Tweede werd Anna den Reijer, 12 jaar, pianoleerling van Wietse Meinardi. Ook zij verbaasde de jury met haar orgelspel terwijl ze les heeft op piano. Jonne Soepenberg, 9 jaar, die orgel- en pianoles bij Wietse Meinardi heeft, werd derde. Alle drie kregen een beker. Sander Boersma, 8 jaar/ orgelles, Marit de lange, 12 jaar/pianoles, Radjin Duursema, orgelles/8 jaar en Anne Roos van Veen, keyboardles/10 jaar ontvingen een roos. Natuurlijk was er voor alle toetsenisten eeuwige roem via foto- en filmopnamen. Sander was zelfs prominent te zien in het Dagblad van  het Noorden, de rubriek ‘Kiek ons weekend’.

Euwe en Sybolt de Jong sloten het concours af met een klein vierhandig concert, één van hun specialiteiten. Ze speelden o.m. het deel de Grote Markt uit de Suite Groningen Historiael van Piet Rippen. De deelnemers, zittend rond de orgelbank, mochten meekijken hoe de meesters toetsen en pedalen bedienden.

Het was een in elk opzicht vrolijke bijeenkomst. De Orgelkring gaat dan ook door met dit soort concoursen. Misschien komt er dan een klassement bijv. op basis van leeftijd.

Twee dingen zijn ook duidelijk geworden: pianoleerlingen kunnen prima met het orgel overweg. Pianodocenten hoeven niet bang te zijn dat hun leerlingen niet kunnen meekomen. En: een concours als dit daagt de jongeren uit om op muzikaal het beste uit zichzelf te halen, een uitdaging die ze aandurven. En dat met publiek!

Dank aan de docenten Jeanet Stratingh, Margot Rijnbeek en Wietse Meinardi die leerlingen enthousiasmeerden om mee te doen. Dank ook aan Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Assen die orgel en kerkgebouw beschikbaar stelden en aan kosteres Bea Schoenmaker die de organisatoren en de gasten hartelijk ontving.

En veel dank aan de Asser kerkorganisten Tiny van Nimwegen en Frank van der Meulen voor hun perfecte organisatie.

Op naar een volgende keer!


Orgelkring Assen e.o.

Reinder van der Molen, voorzitter

_DSC8384.JPG PA134879.JPG

Fotoverslag klik hier